dinie, dit soort bewaartomaten kwamen vorig jaar aan het licht toen mike een tuinbezoekster had die hem er over vertelde en later een zakje zaad van de tomate de penjar, vanuit catalonie toestuurde. ik vroeg het aan mijn vriendin die in galicie woont en zij bracht een zakje zaak van de tomate de colgar mee. zij zegt dat iedere plaats/streek in spanje er zo zijn naam aan geeft. ik denk niet dat het een bepaald ras is, maar van wat ik er over lees, kunnen ze goed groeien met weinig water. de planten werden hier vrij hoog - 1,75m. helaas is bijna alle info op internet in het spaans, maar er zijn wel veel afb. de tomaten worden geoogst en steeds als er rijpe exemplaren bijkomen, worden ze bijgebonden aan de strengen (net als bij ons de uien) en ergens opgehangen. mag in een kelder of schuur zijn en hoeft niet per se licht te wezen. mijn oogst was niet zo groot, dus ik heb ze gewoon op een schaal laten liggen. om mee te beginnen zijn het niet de lekkerste tomaten die ik ooit geproefd heb, maar door het lange hangen wordt de smaak steeds intenser en ze worden ook vaak gebruikt om bijv een geroosterde boterham met eerst knoflook te bestrijken en dan een doorgesneden tomaat eroverheen uit te smeren. maar ik heb ze ook gewoon in plakjes gesneden. vraag aan spanjegangers om naar het zaad uit te kijken. de penjar is typisch uit catalonie.
ik heb bij vr..ken zaden gekeken, maar ondanks het uitgebreide assort. (220 soorten) zitten deze er niet bij. als ik er weer kom, zal ik het toch eens aankaarten. ik zie wel dat ze zakjes van 5/10 soorten zaad aanbieden van resistente rassen - dit met het oog op phytophthora (de aardappelziekte) waar mijn planten vorig jaar ook last van hadden. het is dus wel degelijk een probleem aan het worden.