hulp en raad nodig voor mijn roos.

  • Brigitte Verkuijl

    Het is een klimroos die ik al 8 jaar heb. Ik heb haar 2 jaar in mijn 1e huis gehad en toen meegenomen naar dit huis. Eerst 1 jaar achter in de tuin waar ze het niet naar de zin had. Toen de jaren erna in de voortuin tegen de gevel geplaatst. Ze heeft er wel last van oosten win.De zon komt op in het oosten en schijnt dan 's ochtends al op haar tot een uur of 14.00 -15.00 .

    Het probleem is dit: Ze heeft last van roest, luizen, dopluis en van gekrulde bladeren met een heel klein ‘ rupsje’ er in. Tevens heeft ze 2 scheuten die er vorig jaar ineens uit de grond kwamen. 1 echt onder de grondoppervlakte en 1 net boven de grond met veel stekels. Moeten deze eraf? 1 bloeide vorig jaar en nu hebben ze beide knoppen. Maar heb al veel blad wat ziek is weggeknipt en ook een enkele tak. Deze takken hebben echter een zwarte kern in het midden :( wat is er mee aan de hand? Is mijn roos ziek en is het besmettelijk voor andere planten? En wat moet ik doen hiermee? Het is een roos van het oude soort te zien aan de bladeren en groeiwijze en bloemen die vol zijn en heerlijk geuren.

  • N

    Zoals ik het kan bekijken heeft ze het niet echt naar haar zin op deze plek. Gevoelig voor zowat alle plagen die een roos kan hebben. Een plek op het oosten is altijd lastig. Ik heb een muurtje waar ik al van alles op heb gehad. Roos, kamperfoelie, vuurdoorn enz. En allemaal geen sukses. Ik heb er nu maar een tenen krans op hangen en daar gebruiken de vogels weer van alles voor hun nesten van. D:D:D

    Maar goed, je kunt aan de slag met spuitmiddeltjes maar ik zou hem in het najaar nog één keer verplaatsen naar een geschikte plek.

    Nina

  • Brigitte Verkuijl

    Tja dan heb ik maar 1 plek en da's in de schaduw tegen de schutting. Ze heb dan geen zon omdat de zon er vd andere kant langs draait (zuidwesten). En de roos is nu 3-4 m hoog en dan moet ik snoeien tot 2m hooguit :(

  • Marian

    Zou het niet “het jaar ” zijn?

    Door de vroege aanhoudende droogte ( en overdreven warm na lang koud) hebben de rozen best veel te lijden gehad.

    Bij mij zijn er rozen bij die het anders altijd prima doen op hun plekje, die nu ook niet willen.

    Heb ze voldoende bemest, ook goed water gegeven, maar dat is toch anders dan dat als het van nature gebeurd.

    Ook veel luizen, en die rupsjes in dat opgerolde blad, en al veel sterroetdauw.

    Ik zou nog een jaartje wachten met verplanten.

  • Brigitte Verkuijl

    Ik mis daarbij ook de weelde van knoppen, er is nog weinig te zien terwijl ze allang vele grote knoppen moet hebben. Ik heb haar 4-5 handen vol gedroogde koemest korrels gegeven in april en geef haar genoeg water,echt. Het gaat me door het hart als ik deze roos moet missen:( Overal waar ik ga neem ik haar mee, van huis naar huis.

  • Plantadvies

    De gekrulde bladeren is van de rozenbladwesp. Het wortelweefsel wordt soms door wortelaaltjes aangetast. Soms help een onderbeplanting van afrikaantjes tagetes. Er kunnen ook andere ongedierte aan de wortels knagen. Kijk bij het tuincentrum voor een breder assortiment. De takken hebben steelziekte. Afsnijden en weggooien, niet op de composthoop. De tak met de vele doorns omdraaien en trekken. Verwijderen dus.

    Plantadvies

  • Brigitte Verkuijl

    Ok Pantadvies, maar hoe kom ik er achter of de rest vd roos ook die steelziekte heeft? Is dat vd zelfde tak dan ook zo waar deze vanaf is gesnoeid? dan kan ik ben ik bang de hele roos afknippen :( De hoofdstam is aardig dik en bruin. Heb toch echt de dikte van een flinke winterpeen.

  • janet

    de aangedane takken wegsnoeien en in de kliko evenals al het aangetaste blad (let op niet alle bladeren weghalen en ook blad op de grond verwijderen), roos behandelen tegen roest, de wildopslag diep wegsnoeien (is vaak lichtgroene tak met veel 7blad bladeren) daar dit de roos ondermijnd. bemesten in maart met gedroogde koemest, eind april rozenmest >korrel of dit oplossen in gietwater en begieten, na 1e bloei rozenmest herhalen na 1 juli niet meer mesten. Je kan de roos verder nog behandelen met Rootgrow > zie website van de Wilde of van Lottum, dit is een middel om de roos te versterken, of spuiten met ecologisch middel om de plant weerbaarder te maken. Luis komt nu overal voor en is op zich niet zo schokkend>harde waterstraal. Het kan ook zijn dat de roos te veel concurrentie ondervind van andere planten waardoor hij minder floreert. Rozen die solitair staan of ruim zonder andere planten doen het stukken beter is mijn ervaring (heb 180 rozen in de tuin). En er zijn vele rozen die het ook prima doen op een minder zonnige plek als t maar goed gedraineerde grond is en de wind door de roos kan heenwaaien. Tot slot is het belangrijk om na een jaar of drie de gesteltakken (hoofdtakken) te bekijken en zo nodig er een of twee terug te snoeien om verjonging te stimuleren, laat er minimaal 3 zitten, op die manier maakt de roos nieuwe gesteltakken aan en heb niet alleen bovenin bloemen. veel succes met je reddingsoperatie,

    groet janet

  • Margriet

    Je roos is een beetje aan het kwakkelen.

    Die takken met doornen moet je diep wegsnoeien. Dat is niet jouw roos maar een tak van de onderstam waarop hij geënt is.

    Verder kan ik je na het lezen van alles alleen maar als advies geven: Water! Geef veel water! Leg de slang erbij en laat 3 uur doorsijpelen. Hij staat gewoon te droog en reageert door te mopperen. Doe dat en laat over een week weten hoe je roos erbij staat.

    Groeten, Margriet.

  • N

    En ik zou meer mesten met speciale rozenmest. Een paar handen koemestkorrels is echt niet voldoende in maart.

    Het beste kan je in het najaar de stam aanaarden en in de vrijgekomen geul flink koemest doen. Korrels of poeder maakt niet uit. In maart/april die rozenmest geven. Dit eind juni nog een keer herhalen. Daarna tot het najaar niet meer mesten om de rozen af te laten harden voor de winter.

    Maar ik blijf erbij dat de plek bepalend is voor een mooi bloeiende roos.

    Een roos die verkeerd staat blijft kwakkelen ondank alle goede zorgen.

    Nina