Er is geen enkel in Nederland toegelaten chemisch middel dat de taxuskever kan bestrijden. Het middel dat in de boom- en plantenkwekerij hiervoor werd gebruikt (overigens niet door particulieren te verkrijgen) is twee jaar geleden verboden door de overheid omdat het sterk milieubelastend is. In België en Duitsland mag dit middel nog wel worden gebruikt. De firma Bayer zegt dat hun Pyrethrum middel werkt tegen taxuskevers maar dit is grotendeels onzin. Zou het echt werken dan zouden de Nederlandse kwekers massaal gebruik maken van dit middel.
Ook voor de bestrijding van de larven van de taxuskever is geen effectief chemisch middel voorhanden. Gelukkig kan men hiervoor gebruik maken van parasitaire aaltjes.
Parasitaire aaltjes kunnen het beste worden toegepast in de periode september/oktober. De grond is dan nog voldoende warm en het is de periode dat er de meeste taxuskeverlarven in de grond zitten.
Over de effectiviteit van de inzet van parasitaire aaltjes lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen werken ze onvoldoende en lijken de taxuskevers een echte plaag te worden. Ook vinden veel tuiniers ze te duur.
Over de effectiviteit van parasitaire aaltjes wil ik het volgende opmerken:
1. Voor voldoende werkzaamheid van de aaltjes is het noodzakelijk dat de grond goed nat is. De aaltjes moeten via water de grond in worden gebracht en bij droge grond is dit zeer moeilijk. Belangrijk is ook dat er voldoende wordt nageregend of gesproeid.
Ook is het van belang dat de aaltjes bij ontvangst zo snel mogelijk moeten worden toegepast en indien dit niet mogelijk is dan de aaltjes bewaren in de koelkast.
De aanwezigheid van een mulchlaag in de tuin of rondom de planten van schors of gehakseld plantenmateriaal heeft een negatief effect op de werkzaamheid van de parasitaire aaltjes.
2. Als andere tuinbezitters in uw omgeving niets tegen de larven van de taxuskever doen dan blijft U last houden van de taxuskever en haar larven. Zij zullen ieder jaar terugkeren en het toepassen van de parasitaire aaltjes zal dan een jaarlijks ritueel worden.
3. De kritiek van kwekers op de effectiviteit van parasitaire aaltjes is volgens mij ook voor een deel ingegeven door het gegeven dat het inzetten van parasitaire aaltjes een stuk meer werk is dan het spuiten met een chemisch middel.
Weet U zeker dat de schade is ontstaan door de larven van de taxuskever? Ik vraag dit omdat de wortelvraat ook veroorzaakt kan zijn door engerlingen, de larven van de meikever. Zij eten meestal de wortels van gras (gazon) maar bij gebrek hieraan gaan ze over op de wortels van planten. Vooral oudere engerlingen zijn zeer moeilijk te bestrijden.
Tot slot nog de vraag van de aangetaste wortels van de planten. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel wortels de plant nog heeft. Zijn bijna alle wortels weg dan kunt U de plant net zo goed weggooien. Zitten er nog redelijk wat wortels aan dan zou ik het bovengrondse deel van de plant terugsnoeien en de plant weer terugzetten. Door te snoeien verdampt de plant minder water en groeit hij gemakkelijker weer aan.
Het is een heel verhaal geworden maar ik hoop dat U er iets aan heeft.
Gegroet, de tuinprins