oude appelboom

  • Renate Wesselink

    Wij hebben een zeer oude appelboom in onze tuin, maar die wordt nu zo slecht dat we hem waarschijnlijk op moeten ruimen. Maar mijn vraag is of het mogelijk is om op de een of andere manier te zorgen dat ik er een stek van krijg. Hij hangt vol met heerlijke zachtzure appels, die overal geschikt voor zijn. Maar het ras is mij niet bekend. De stam van de boom is heel dik en gedeeltelijk hol, en hij hangt zo scheef dat met een beetje wind de wortels de grond omhoog beginnen te werken.

    En wie weet om wat voor soort het gaat.

  • mw.lutetia

    waarschijnlijkzal die vanuit het wortelgestel wel weer uitlopen!luut

  • Mike

    Je zou een boomchirurg kunnen raadplegen. Heeft een vriendin van mij ook gedaan bij een hele oude perenboom. En die doet het na een paar ingrepen weer geweldig nu.

    Mike

  • Katinka

    Als je een stek neemt, zal het wel even duren voordat het weer een vruchtdragende appelboom is. Het kan wel heel goed. In het voorjaar als het blad is uitgelopen gaat het 't makkelijkst, omdat er dan veel groeikracht aanwezig is. Neem dan een stek met hieltje (=stukje bast, google maar even hoe het er uit ziet). Haal zoveel mogelijk blad weg (laat één of twee blaadjes zitten) en doop het uiteinde in stekpoeder. Dat voorkomt rotting en bevat een groeihormoon om wortelgroei te stimuleren. Neem meerdere stekken i.v.m. mogelijke uitval en zet ze aan de rand van een grote terracotta pot in stekgrond of gesteriliseerde potgrond. In de schaduw zetten en goed water geven.

    In plaats van een stek nemen, kun je ook proberen je oude boom te redden door hem te steunen, je kunt zoeken naar een gespecialiseerde boomverzorger om het voor je te doen of het zelf proberen.

    Wil je een nieuwe boom planten, dan kun je het beste bij de boomkweker langsgaan als de appels rijp zijn. Dan kun je op smaak de juiste appelboom uitzoeken. Zo heb ik mijn druif uitgezocht :D:D. Ik zou zo echt niet weten welk ras het kan zijn. Misschien iemand anders van hier?

  • maria

    Er zijn diverse mogelijkheden om de naam van je appel op te sporen.In mijn omgeving is dat op een dag in october bij de Kruidhof in Buitepost.Daar kun je je appel brengen en de deskundigen kijken dan of ze de naam weten.Maar er zijn meer van die liefhebbersverenigingen die zich hiermee bezighouden

    Wat het stekken betreft, je zou ook kunnen kiezen voor enten op een onderstam.Ik denk dat de kans op slagen dan groter is dan met een stek. Inlichtingen hierover kun je ook krijgen bij dergelijke verenigingen.

    Zoek eens met google naar:“oude fruitrassen”

    Maria

  • paula

    Appels zijn altijd geënt op een onderstam en worden helaas niet erg oud. (Dit in tegenstelling tot de peer die wel 100 jaar kan worden) Je kunt ook niet zomaar een onderstam nemen. Als je de verkeerde gebruikt kan het zijn dat de boom te goed groeit en daardoor bijna geen appels produceert. Moeilijk dus. Ik zou, als je hem persé wilt behouden eens bij een boomkweker gaan vragen of zij een onderstam voor je hebben waar jouw appel op geënt kan worden.

    Paula

  • Tuinprins

    Inderdaad, appelbomen worden doorgaans geënt en niet gestekt. Wat voor soort onderstam er wordt gekozen is belangrijk in verband met groeikracht en uiteindelijke grootte.

    Ik heb weleens gelezen dat er in Limburg een kweker zit die op verzoek jouw appel voor je ent. ( Zou het Frijns zijn?) De te nemen ent moet dan nog wel redelijk gezond zijn.

    Er zijn héél veel appelrassen dus het is niet altijd gemakkelijk er achter te komen welk ras het is. Vroeger waren er veel regionale verschillen wat betreft rassen, iets wat identificatie kan bemoeilijken. Zoals Maria al schreef is een vereniging die zich bezighoudt met oude appelrassen de beste weg om er achter te komen welke appelsoort het is.

    Gegroet, de tuinprins