hortensia's

  • fiet

    Hallo allemaal,

    Net als de merel heb ik ook zin in de lente en om te planten.

    Ik zit in het westelijk deel van NL en wil graag in een bak 1 bij 1 meter blauwe hortensia's zetten.

    Ik weet dat ik dit jaarlijk moet behandelen om de zuurgraad goed te houden, mijn vraag is, welke blauwe hortensia is mooi apart en rijkbloeiend? Ik ben op zoek naar zo'n mooie eye-catcher.

  • Margriet

    Hoi Fiet,

    Ik ben nogal dol op de hortensia's van Hovaria.

    Mooi, apart, eyecatchers. Net wat je wil. Ze zijn wat duurder, maar ik heb er zelf eentje van ze en het is echt kwaliteit.

    Kijk maar eens op hun website, daar vind je ook de kwekers die ze verkopen.

    Ik heb geen aandelen. :-) (had ik ze maar)

    Voor blauw en in een bak is het raadzaam om kali-aluin toe te voegen. (elk jaar).

    Zo blijven de blauwen gegarandeerd blauw. Maar lees maar even op de website, ze geven goede info.

    Gr. Margriet.

  • Viola

    Hallo Fiet,

    Een mooie site over hortensia's is www.hortensiaberthashof.nl

    Ik heb enkele weken geleden een Endless Summer met 40% korting bij Intratuin gekocht. Die bloeit op eenjarig hout.

    Hij moet blauw zijn, ben benieuwd welke kleur hij krijgt.

    Ik heb in aug.2007 kali-aluin bij 3 blauwe Hovaria's gegoten maar toen werden ze lila……was niet de bedoeling.

    Viola

  • carin

    Als zonder toevoegingen je hortensia's dieproze worden, dan worden ze met toevoegingen altijd een afgrijselijk vale lila kleur. Dat is mijn eigen ervaring (doe ik dus nooit meer, roze is tenslotte ook erg mooi) en lees ik ook op kwekerssites en in een boek over hortensia's. Misschien werkt het wel als je grond net in het twijfelgebied zit. Carin

  • Margriet

    In de volle grond werkt het niet zo goed. In een pot of bak gaat het al veel beter.

    Zelfs hier blijven ze blauw, in de volle grond wordt alles roze.

  • carin

    In een pot kun je natuurlijk de grond zelf aanpassen. Blijven ze niet vanzelf blauw als je ze heel zure potgrond geeft? Carin

  • christine

    MAG IK MIJN HORTENSIA NOG SNOEIEN NU?? hIJ HEEFT VAN DIE GEKKE LANGE TAKKEN MET BOVENAAN ERGENS EEN KLEIN BLAADJE. iK WIL GRAAG EEN MOOIE VOLLE STRUIK.CHRISTINE.

  • fiet

    Hoi Christine, ik zag je berichtje en heb even de goed bruikbare info van de forumgangers gelezen en de links bezocht, hier zag ik ook beruikbare info voor jou vraag.

    gr fiet.

    Attentie: Snoei geeft vooral groei en geen bloei!

    Bij het snoeien van hortensia's dient u steeds te bedenken dat de knoppen voor de bloemen van het volgende jaar vlak onder de bloemschermen van dit jaar zitten. Dit betekent dat u door takken in te korten of geheel weg te snoeien, een aantal bloemen voor het volgende seizoen wegknipt.

    Wanneer de hortensia in de tuin goed wordt verzorgd, zal de plant steeds omvangrijker worden, omdat het aantal takken waarop zich bloemen kunnen vormen toeneemt. U dient bij de plaatskeuze er rekening mee te houden dat een hoogte en breedte van ongeveer een meter of meer bereikt kan worden. Wordt de hortensia te groot van omvang of vindt u dat de takken te dicht opeen staan, dan kunt u altijd enige takken tot de grond afknippen (uitdunnen). Zogenaamde ’wortelsnoei’ verdient hierbij tevens aanbeveling, dit wil zeggen dat de totale plant met de kluit uitgestoken wordt, waardoor de wortels ingekort worden.

    Wanneer alleen de groei geremd dient te worden, dan kan worden volstaan met het rondom de plant afsteken van de wortels. Naarmate dit dichter bij de plant gedaan wordt, zal de groei meer geremd worden. Wanneer de omvang verminderd dient te worden, zonder dat u één of meerdere jaren alle bloemen mist, knip dan een deel van de takken terug en een ander deel bijvoorbeeld het daarop volgende jaar. Wegsnoeien van takken zonder wortelsnoei toe te passen kan er toe leiden dat (te) snel groeiende (te) lange takken ontstaan, waardoor de plant niet meer ’in toom’ te houden is, een ongewenste vorm gaat krijgen en, in tegenstelling tot wat de bedoeling is, ze juist groter wordt en minder of geen bloemen geeft.

    Het is niet zinvol de hele plant tot aan de grond af te snoeien: de meeste rassen zullen dan een jaar helemaal niet bloeien en aan het einde van de zomer is de struik weer net zo groot als voorheen, soms zelfs nog langer. Snoeien doet groeien…

    Het ‘bovengrondse’ snoeien kan bij een hortensia van september tot en met april gedaan worden. Voor wortelsnoei zijn de maanden maart en april de beste periode, over het ‘waarom’ leest u onderaan in het hoofdstuk “Uitplanten” het stukje over “Verplanten”.

    Twee groepen hortensia's, te weten de Hydrangea arborescens (waaronder de bekende ‘Annabelle’) en de Hydrangea paniculata (schapekop-hortensia) mogen wel gesnoeid worden, doch het is zeker niet noodzakelijk. De snoeiwijzen zijn te vinden bij beide soortbeschrijvingen.

  • christine

    Hallo Fiet, hartelijk dank voor de uitgebreide informatie! Ik had ook al 't een en ander gelezen, maar ik vond niets over de wortelsnoei! Ik ga dus rondom steken en paar takken terugsnoeien en volgend jaar ook Want helemaal eruithalen wil ik niet, dan sneuvelen er teveel dingen eromheen. Vr.gr.Christine.