Maart 2009 Kindermoestuintje.
Dikwijls is daar niet zo veel ruimte voor nodig en het moet niet te groot zijn want anders is het niet meer te overzien.
Voor kinderen is het leuk om een eigen moestuintje te hebben en daar wat aantrekkelijke groente te kweken.
Misschien moet je zelfs beginnen met een grote pot , emmer of bloembak met daarin wat aardbeiplanten. Dat gaat vrijwel altijd goed en dat maakt het spannend voor het kind. Dit kan zelfs bij opa en oma op het balkon.
Dan kun je wat verder gaan met een klein stukje in de tuin. Afhankelijk van de leeftijd moet er misschien wat geholpen worden bij het wat zwaardere werk, bij het omspitten bijvoorbeeld.
Ga in goed overleg zaden kopen. Op de zakjes staat over het algemeen een goede gebruiksaanwijzing.
Maak een mooie tekening op een groot vel papier en knip de tekening uit. Dan heb je een vel met een figuur, bijvoorbeeld een konijn, je kat, een vis of vogel en leg dat vel op de grond waarin je wilt gaan zaaien. Zaai dan netjes langs de rand van de figuur.
Hang de tekening maar op je kamer.
Strooi het zaad er gelijkmatig in en dan kan het vel weg en na een paar dagen komt het zaad op in de figuur die je eerst gemaakt heb. Dit kan heel goed met tuinkers.
Wat soortjes.
Thijs Radijs
Radijs gaat ook snel maar je moet er rekening mee houden dat de radijsjes allemaal tegelijk goed zijn. Daarom is het beter om elke week 10 radijszaadjes in de grond te stoppen.
Dat geldt ook voor sla. Als je een zakje zaad uitstrooit dan moet je tien weken achter elkaar sla eten en dan krijg je groene puntjes aan je oren..
Wim en Wendy Wortel.
Een rijtje worteltjes zaaien kan ook goed. Dit moet je niet te dicht zaaien want anders moet je gaan dunnen. DAARDOOR ONTSTAAN ER KLEINE GAATJES IN DE GRONG EN DAARIN KOMEN DE WORTELVLIEGJES. Die leggen hun eitjes in de gaatjes en daaruit komen de larven. De larven van de wortelvlieg eten van de wortel en dan worden ze bitter en oneetbaar. Om dit te voorkomen moet je het zaad met veel zand
(niet geparfumeerd !)dat geschikt is voor de vogelkooi mengen en dat dun uitstrooien. Om het voor het oog mooi te maken kun je bij de wortels en de sla een paar rode bietjes planten. Dan heb je verschillende bladkleuren en vormen bij elkaar en dat staat niet enkel mooi maar de smaak van alle gewassen wordt nog beter. Die koop je zo op een tuincentrum. Als je wat verder bent of je stukje tuin wordt groter dan kan je daar een bessenstruik naar keuze op planten, een rode aalbes, een zwarte bes maar een bosbes doet het ook goed.
Dat kan ook in een grote pot of emmer. Zorg er wel voor dat er gaatjes in de bodem van de emmer komen want dan kan het regenwater weg.
Sanne Zonnebloem.
Het is nog wat te vroeg voor de zonnebloemen want het kan nog gaan vriezen en daar kunnen ze niet tegen. Wel doen; zaaien begin mei en aan het eind van de zomer is er altijd een wedstrijd van wie de hoogste gekweekt heeft.
Dat betekent dat je regelmatig wat mest bij moet doen en water.
Als je geen vervelende luizen in je planten wilt hebben zaai daar dan wat kruiden tussen. Vooral dille heeft een gunstige invloed maar wat sjalotten of plantuitjes zijn ook goed.
Daan Afrikaan. Afrikaantjes helpen soms ook tegen luis.
Bas Boon en Broertjes.
Als je tuintje groot genoeg is en je vind ze lekker plant dan wat boontjes.
Tessa Tomaat.
Zaai die niet zelf maar koop een plant bij het tuincentrum. Daar zijn verschillende rassen te koop.
Vogels eten ook graag van al deze plantjes.
Als je geen vogels in de planten wilt hebben maak dan een mooie vogelverschrikker.
Voor dit verhaltje heb ik oa gelezen in Groei en Bloei en op tuincentra rondgeneusd.
Jan-Willem.