Iets aanvullends over snoeien.
Maart 2009, Snoeien.
Snoeien van voorjaars bloeiende struiken.
We moeten eerst weten wat we willen met de struiken en wat wil de struik. We praten over struiken die nu in ’t voorjaar bloeien.
De grote Forsythia, Chinees klokje, Ribes, Kerria, kerrie struik, laten na de bloei niets achter. Geen bessen voor de zomer of het najaar. Daar kunnen we dus snoeien wat we kwijt willen.
Forsythia en Ribes bloeien pas als de takken drie jaar oud zijn. In het eerste jaar wordt een twijg gevormd, in het tweede jaar maakt ie “spoortjes”, dat zijn kleine zijtakjes en daarop worden in de nazomer bloemknoppen gevormd en deze bloeien in het derde jaar. Dus nooit jonge takken wegknippen. Ribes heeft veel last van taksterfte. Dat is het gevolg van vaatvernauwing . Blad wordt bruin tot in de grond.
Kerria bloeit nu. Die maakt kleine worteluitlopers en ‘wandelt’ door de tuin. Af en toe wat oud donker gekleurd hout wegknippen en rondom de struik takken wegsteken houdt de struik wat in vorm.
De Spiraea groep wordt evenals de Deutzia wat lastiger. Een deel van deze soorten bloeit in het voorjaar en kan na de bloei worden aangepakt maar een deel bloeit in de zomer en die kan nu korter gesnoeid worden maar zeker niet tot aan de grond.
Spiraea japonica en S. douglasii zijn de meest bekende zomerbloeiers en die kunnen nu kort maar S arguta, S arcuata en S. vanhouttei zijn voorjaars bloeiend.
Van d Deutzia’s bloeit nu de D. gracilis; de andere bloeien in de zomer.
Kornoelje.
De kornoeljes met rode en gele takken zijn de meest bekende uit de groep maar het zijn enkel de jonge takken die fel kleuren . Hoe ouder de takken worden hoe donkerder de kleur wordt. Als je dus op kleur wilt blijven ieder jaar de oude takken er uit. Dan blijft de struik ook mooi jong en klein.
Besdragers.
Veel struiken die in het voorjaar bloeien maken bessen of andere vruchten. Nu staat de kweepeer in volle bloei en die maakt later vruchten die er uit zien als appeltjes. Keihard maar zeer gezond.
Cotoneaster, vuurdoorn, kamperfoelie, kardinaalsmuts, zuurbes, e.v.a. maken bessen en als je dan na de bloei snoeit dan ben je de bessen voor nazomer en najaar kwijt. Dit soort struiken snoeien als ze echt te groot worden en dan maar in het voorjaar na de bloei.
Prunus,
Alle sierkersen maar ook de vruchtdragende Prunus als kers , morel, pruim, perzik snoeien rond de langste dag i.v.m. loodglans en dat is een vervelende ziekte die de plant fataal kan worden. Niet hier en daar een klein takje af halen maar een of twee takken zo kort mogelijk. Dan krijgt de rest licht en kan verder groeien.
Groenblijvende struiken.
Als het nodig is om veel te snoeien bijv. Viburnum tinus die nogal groot kan worden zoek dan een donkere dag of regenachtige dag uit. Dit om zonverbranding te voorkomen. Dus regenpak aan en gaan.
Dat geldt ook voor de mahoniestruik, Mahonia. De grootbladige bloeien in de winter Mahonia bealii en Mahonia media, en de klein bladige, Mahonia aquifolium , staat nu nog in bloei.
Alle laurierkersen, de groenblijvende prunus kunnen gesnoeid worden maar dan ben je da bloemen en de bijna zwarte bessen kwijt.
Snoei altijd met een snoeischaar of –zaagje. Met een hagenschaar knip je veel blad half af. Dat andere halve blad blijft zitten maar wordt wel bruin en dat is een lelijk gezicht.
Je ziet, snoeien is niet altijd even gemakkelijk.
Advies : volg een snoeicursus bij de KMTP.
Jan-Willem.