Wat medelijden betreft, kijk eens naar die ooievaars.Vooral 's nachts, Margriet!!! Staat dat dier daar op één poot in de kou…….
Dit las ik op de buienradarsite:
' Maart 1845 is een maand die wellicht als koudste maartmaand de boeken is ingegaan. Op 13 maart, een tiental dagen voor Pasen, daalde het kwik in Groningen nog naar -21 graden. Een dag voor Pasen begon het te dooien en op Eerste Paasdag kon men op de valreep eieren eten op het langzaam smeltende ijs.'
En ik lees dit in de telegraaf van vandaag:
WAGENINGEN - Het verloop van de wintermaanden en de koude start van de lente was 50 jaar geleden heel normaal. Doordat de winters en lentes de laatste 12 jaar vaak warm waren, zijn we dat gewoon gaan vinden, maar het was tussen 1 januari en 18 maart nog gemiddeld 0,3 graden warmer dan in dezelfde periode tussen 1940 en 1968.
Dat hebben biologen van de Natuurkalender uitgerekend. Over het algemeen ligt de bloei van voorjaarsplanten deze lente ongeveer 2 weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar.
Maar vanaf 1940 gerekend is de voorjaarsbloei nog een kleine week eerder dan gemiddeld, aldus de biologen. Dat komt doordat de tweede helft van december uitzonderlijk zacht was. Onder andere de hazelaar en de gele kornoelje zijn daardoor weken eerder dan gewoonlijk in bloei gekomen. Het maarts viooltje daarentegen gaat mogelijk pas in april bloeien.
Het was tussen 1 januari en 18 maart gemiddeld 2,3 graden Celsius. Dat is bijna 1,5 graad kouder dan in de 12 jaar daarvoor. Tussen 1940 en 1968 was het gemiddeld 2,0 graden Celsius in dezelfde periode.
De lente is woensdag officieel begonnen met sneeuw in het zuiden van het land.