lijster

  • cowi

    Vanaf eind februari scharrelen er bij mij in de tuin 2 lijsters rond. Elke dag komen ze in de ochtend hun ontbijt ophalen.

    Verleden week was ik s,morgens de krant aan het lezen en wat hoor ik? Een fluitconcert van de lijster. Dit gaat wel een uur door. Prachtig!!

    Het is voor mij wel bijzonder omdat ik niet zoveel vogels in de tuin krijg. Ja wat koolmeesjes,en heel af en toe een musje

    Maar zo trouw als deze twee lijsters heb ik nog niet meegemaakt. Leuk!!

    Is de lente toch in aantocht??

    gr. cowi

  • mike

    Hoi Cowi,

    Ja, het is ontzettend genieten van een lijsterconcert. Leuk, dat jou dat ook zo veel doet. Mij ook. Wij ‘hebben’ er ook eentje in de tuin, al sinds februari. Een genot, om naar te luisteren. Straks, als de slakken weer kruipen, stopt het concert ineens, en hoor je ze slakken hakken op stenen. En daarna weer prachtig zingen. Het mooiste geluid van alle vogels, vind ik.

    Vandaag aan het oppotten en opruimen geweest in de tuin. Werd de hele tijd gevolgd door het roodborstje, dat al jaren hier rondscharrelt. Jammergenoeg niet de camera bij de hand gehad, want soms zat ‘ie op nog geen halve meter afstand te kijken wat ik aan het doen was. Soms wierp ik ’m een hapje toe, een rupsje of een larve, die in de te verpotten planten zat. Die at ‘ie gretig op. Maar ook onze ’huismerel' scharrelde de hele tijd om me heen, een mannetjesmerel, die heel brutaal is. Hij vind het leuk, om me aan het schrikken te maken, door vlak voor mijn ogen langs te vliegen of net niet op mijn schouder te landen. Zodra ik naar buiten ga, is ‘ie er. Geef ’m vaak iets lekkers. Een appel, wormen enz. En meelwormen vind 'ie het einde, net als onze kippen. Hij heeft nu een vrouwtje, dat aanvankelijk vrij schichtig was. Inmiddels heeft ze door dat ze van mij kan profiteren en komt nu ook heel dichtbij. Ze zijn tussendoor druk bezig met een nest te bouwen in de clematis montana, net als vorig jaar. Maar ik vrees dat het ook dit jaar weer niet goed zal aflopen, want het stikt van de eksters hier, die continu alles systematisch nalopen op nesten, die leeggehaald kunnen worden. Heb echt een hekel aan eksters gekregen de laatste jaren. Belachelijk dat ze beschermd zijn, want het barst er van.

    Rond de poel zitten al eenden te broeden en waterhoentjes. De meerkoeten zijn er ook weer, maar maken nog geen aanstalten, om een nest te bouwen. Vorig jaar hebben ze in de gele lis gebroed en 2 jongen grootgebracht. Wat wel ten koste ging van allerlei eendenkuikens, die ze zomaar onder water duwden en verzopen. Krengetjes zijn het. De natuur is hard en soms wil je eigenlijk niet alles weten, wat er zoal gebeurt in de dierenwereld.

  • cowi

    hallo mike,

    nou als ik dit allemaal lees dan is er in je tuin veel te zien en te horen, dat is vast volop genieten in je tuin zeker nu het toch eindelijk wat warmer wordt. Nu kan je tenminste op een bankje zitten zonder dat je zit te klappertanden. Voor volgende week verwachten ze wat regen maar dat is alleen maar goed. Volgens mij schiet straks alles tegelijk uit de grond. Een ware ontploffing. Maar ja dat is de natuur die gaat z,n gang. Het zou een beetje saai worden als je elk voorjaar precies zou kunnen zeggen op maandag groeit dat,en dinsdag komt dat op,en woensdag zal dat moeten groeien.

    Mike ik heb je ingezonden stukjes gelezen en zeker van de laatste weken waarin je flink aan het mopperen was over het weer,de kou,en het werk waar je niet aan kon beginnen maar ik denk met deze mooie dag dat je alles alweer vergeten bent en dat je fluitend door je tuin danst door de energie die je nu hebt gekregen door deze ene stralende dag.

    En met jou natuurlijk vele andere tuinliefhebbers.

    hartelijke groetjes en veel(vogel) plezier in je tuin. cowi

  • mike

    Cowi, je bent een zonnestraaltje. Dank je wel. En ik geneer me nu ook voor mijn mopperstukjes. Had ik niet moeten doen…

    Ik zag trouwens vandaag ook heel veel vlinders, allemaal kleine vosjes. En rond de crocussen krioelde het van de bijen. Maar dat komt door bijenkorfen, die een zadenbedrijf vlakbij heeft geplaatst. Want bijna alle inheemse bijenvolken zijn uitgestorven helaas door landbouwgif. Dit zaadbedrijf gaat nu op de biologische tour, - het word tijd…

  • boerderij bert

    Eén opmerking mike: landbouwgif is bijna zeker niet de oorzaak van de sterfte onder de bijen.

    Er wordt meer gedacht aan een nog onbekende schimmelziekte.

    Dit is niet mijn conclusie maar ik heb dit gelezen.

    Erg blijft het in ieder geval.