en toch zijn niet alle slakken schadelijk. in Groei en Bloei las ik ooit een artikel over slakken. hierin staat ; soorten, zoals de tuinslak en de heesterslak, die geen levende planten eten. ipv een tere zaailing op te eten, kruipen ze liever tegen een boomstam omhoog om de algen van de schors te schrapen. ook de ruiten van een kas vinden ze heerlijk zolang er maar geen algen op groeien. deze slakken zijn dus nuttig. op verschillende manieren zelfs, want behalve dat ze afval opruimen, dienen ze ook als maaltijd voor dieren die we graag in de tuin zien, zoals egels en lijsters. vooral de tuinslak hoort tot de favoriete voedsel van de zanglijster. om slakken goed te bestrijden moet je dus weten welke slakken planten eten.
In de eerste plaats alle naaktslakken. van de huisjesslakken zijn 2 soorten vraatzuchtig. de eerste is de wijngaardslak, maar die leeft alleen op kalkrijke grond, is zeldzaam en bovendien beschermd. de tweede is de segrijnslak, een verwant van de wijngaardslak. hij is vrij donker, met een vlekkerig patroon in de banen. de huisjes van de andere tuinslakken zijn kleiner. de basiskleur is roomwit, geel of bruinroze. meestal zijn ze versierd met één tot vijf spiraalvormige banden.
stelregel is dus ; huisjesslakken met een ononderbroken, donkere streep doen geen kwaad.
ik heb veel van deze “schadeloze”slakken in de tuin en gooi ze nooit weg.
ik kom wel veel piepkleine naaktslakjes tegen en deze mogen nog een paar dagen in de vuilnisbak vertoefen tot deze geleegd wordt. grote naaktslakken spoel ik door de plee en mogen een etage lager verder leven maw in het riool. zal wel een rare redenatie wezen, maar ik vindt het smerig zo'n beestje te doden. mijn moeder deed vroeger alle slakken in een pot en strooide er dan zout over. grrrrrr